Wat doe je bij een ongeluk met een elektrische auto? En hoe moet een EV (Elektrisch Voertuig) worden weggesleept? BlueTea helpt de wegenwacht effectief trainen met behulp van virtuele voertuigen.

In opdracht van training leverancier TTA International heeft BlueTea een virtuele simulatie ontwikkeld waarmee werknemers van ANWB getraind en getoetst kunnen worden op het veilig stellen van elektrische voertuigen. Hiermee zet de ANWB een vooruitstrevende stap naar het vernieuwen van hun bestaande certificeringsproces.

Op de Nederlandse wegen rijden inmiddels ruim 130.000 elektrische auto’s. Wanneer een weggebruiker pech krijgt met zo’n ‘EV’, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. De hoge spanning van de ingebouwde batterijen kan oplopen tot 600V en zelfs voor dodelijke gevolgen zorgen wanneer onzorgvuldig wordt omgegaan met een gestrand voertuig. Wanneer het voertuig moet worden weggesleept dient dan ook een aangepaste werkwijze gehanteerd te worden.

Met de opgeleverde training worden ANWB-medewerkers middels vier verschillende onderdelen getraind om een risicoanalyse te maken en (indien mogelijk) een elektrische auto spanningsvrij te maken. Zo zijn er scenario’s die instrueren over:

  1. Het veilig stellen van een te heet geworden EV;
  2. Het veilig stellen van een EV dat betrokken is geraakt bij een botsing;
  3. Het veilig stellen van een EV bij een vastgeraakte laadkabel;
  4. Veiligheidsvoorzieningen bij het werken aan een EV in een werkplaats

Vier verschillende scenario’s helpen de ANWB om gestrande EV veilig te stellen.

Momenteel hebben de eerste groepen (zo’n 250 medewerkers) al gebruik gemaakt van de nieuwe virtuele training en certificering. Later volgen meer ANWB-medewerkers, die in fases gebruik gaan maken van de game.

De positieve ontvangst van de game heeft inmiddels internationale aandacht gekregen. Omdat de applicatie gebaseerd is op de krachtige Virtual Studio toolbox kan de game snel vertaald- en de leerprocessen uitgebreid worden zonder her- of desinvesteringen.